Płyty żeliwne mają w sobie coś, co sprawia, że przyrządzane na nich potrawy są soczyste, aromatyczne i pozbawione zbędnego tłuszczu. Doskonale sprawdzają się w każdych warunkach i nawet laik zdoła wyczarować na nich cudowne dania.

Zalety płyty żeliwnej

Na pozór – zwykłe płyty żeliwne, ciężkie i nie wyróżniające się na tle konkurencji lśniącej nowiusieńką stalą albo chromem. W rzeczywiście fantastyczne urządzenia, które pomogą każdemu przygotować wspaniałe, soczyste potrawy pełne smaku, aromatu i pozbawione zbędnego tłuszczu.

Najważniejsze zalety to doskonałe przewodzenie ciepła, odporność na wysokie temperatury oraz system odprowadzania tłuszczu. Dzięki temu każda potrawa będzie smaczna, soczysta i przede wszystkim zdrowa. Można zapomnieć o ociekających tłuszczem kiełbasach lub mięsie. Płyty żeliwne zapewnią smak i aromat, jednocześnie dbając o zdrowie i odpowiednią ilość kalorii.

Jakie potrawy można przyrządzać na płycie żeliwnej?

Płyty żeliwne są doskonałą alternatywą do zwykłych grilli, gdyż posiadają system odprowadzania tłuszczu, a poza tym… można ustawić je nawet nad ogniskiem.

Można na nich przyrządzać dowolne potrawy. Mogą to być tradycyjne kiełbaski, żeberka, hamburgery lub steki. Sprawdzi się doskonale przy smażeniu ryb i owoców morza oraz warzyw. Wszystkie produkty zachowają swój niepowtarzalny smak i aromat, a specjalna powłoka zapobiegnie przywieraniu potraw do powierzchni.

Gdzie sprawdzi się płyta żeliwna?

Płyty żeliwne sprawdzą się na każdej imprezie plenerowej: od spotkania na działce, przez biwak, aż po wspólne wyprawy.