Żeliwo było używane już przez nasze babcie, które z powodzeniem przygotowywały posiłki dla całej rodziny używając żeliwnych garnków i patelni. Przez jakiś czas panowała moda na lśniące naczynia kuchenne, jednak obecnie żeliwo znowu wraca do łask. Płyty żeliwne, patelnie, garnki- to wszystko ma tak wiele zalet, że nie sposób pominąć ich zalet. Ponadto sprawdzają się na wszystkich kuchniach, płytach, a nawet w piekarnikach.

Żeliwo gwarantuje jakość

Najważniejszymi cechami tego materiału jest bardzo dobre przewodzenie ciepła. Właśnie dlatego płyty żeliwne grillowe, patelnie i garnki rozgrzewają się szybko i równomiernie nawet do wysokich temperatur, a następnie utrzymują to ciepło. Niezaprzeczalnie wpływa to na smak przyrządzanych potraw oraz ich soczystość. W przypadku żeliwnych naczyń z pewnością nic nie będzie „suche jak wiór”.

Ważne jest również to, że potrawy tak przygotowywane nie tracą smaku ani nie wydzielają żadnych substancji, które mogłyby być szkodliwe. Warto przy okazji dodać, że płyty żeliwne można z powodzeniem stosować nie tylko na grillach i paleniskach, ale także na kuchenkach gazowych.

Jakie potrawy najlepiej przyrządzać?

W żeliwnych garnkach najlepiej jest przygotowywać potrawy, które wymagają smażenia lub duszenia. Grube dno i właściwości materiału zapewnią równomierne rozprowadzenie ciepła i zapewnią działanie takiej samej temperatury z każdej strony. Dzięki temu nic się nie przypiecze, ani nie będzie przywierało do powierzchni. Posiłek z całą pewnością będzie zdrowy i pozbawiony jakichkolwiek niebezpiecznych związków.

Należy uważać tylko w jednym przypadku, a mianowicie podczas przygotowywania potraw kwaśnych. Żelazo zawarte w garnku przechodzi do potrawy. Z jednej strony w pewien sposób może to uzupełnić niedobór żelaza w organizmie, jednak z drugiej podczas jedzenia można wyczuć specyficzny posmak.

Czego nie robić?

W przypadku żeliwnych naczyń nie można myć ich w zmywarkach. Chemia, jakiej używa się do zmywania może powodować erozję powierzchni garnków. Najlepiej robić to ręcznie, dbając o ich czystość.