Płyty żeliwne mają szereg zalet, o których często zapominamy. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, jak cenne jest żeliwo i jakie ma właściwości. Dlatego tak chętnie korzystały np. z naczyń z nich wykonanych. Na szczęście ten materiał ponownie wraca do łask, naprawdę warto.

Pięć zalet płyt żeliwnych

Warto uważnie przyjrzeć się zaletom, jakie posiadają płyty żeliwne. Być może sprawią, że spojrzycie na nie znacznie bardziej przychylnym okiem.

1. Akumulacja ciepła
Żeliwo jak żaden inny materiał potrafi magazynować i przewodzić ciepło. Okazuje się to niezastąpione zarówno w przypadku ogrzewania, jak i przy sporządzaniu potraw.
2. Równomierne nagrzewanie
Płyty żeliwne nagrzewają się równomiernie. Nie ma takiej opcji, by jakieś miejsce pozostawało chłodniejsze. Jest to ogromna zaleta szczególnie przy smażeniu potraw, gdyż całkowicie eliminuje sytuację, że jakiś fragment mógłby okazać się niedopieczony.
Równomierne nagrzanie zapewnia komfort smażenia.
3. Utrzymywanie ciepła
Tego rodzaju płyty przez długi czas utrzymują ciepło. Sprawdza się to w domach, gdy mamy żeliwne piece lub kaloryfery oraz w kuchni- zarówno w przypadku płyt żeliwnych, jak i naczyń wykonanych z żeliwa. Możemy być pewni, że posiłek w takim naczyniu długi czas będzie ciepły, jakby dopiero wyjęty z pieca.
4. Nie wchłanianie zapachów
Materiał nie wchłania zapachów, więc ma się pewność, że żadna potrawa nie przesiąknie zapachem poprzedniej. Naczynie żeliwne wystarczy umyć i nie trzeba już obawiać się, że pozostaną jakieś zapachy.
5. Trwałość i odporność
Płyty żeliwne są odporne na niemal wszelkie uszkodzenia i zarysowania, dzięki czemu można je użytkować przez wiele lat. W przypadku innych materiałów bywa różnie: niektóre pękają pod wpływem ciepła, inne bardzo łatwo ułamać lub zarysować. Żeliwo jest w tym przypadku materiałem niemal idealnym. To jeden wydatek, ale za to będzie służył przez bardzo długi czas.

Ta krótka lista to tylko pięć najważniejszych zalet, jakie posiada żeliwo. Warto przyjrzeć się dokładnie jego właściwościom.