Płyty żeliwne są praktyczne, funkcjonalne i wytrzymałe. Nie zniekształcają się, jednak ich czyszczenie wymaga nieco więcej zachodu.

Jak czyścić płyty żeliwne?

Płyty żeliwne wymagają regularnego czyszczenia. Nie należy jednak używać ostrych, drapiących zmywaków, które mogłyby uszkodzić powierzchnię. W pierwszej kolejności warto namoczyć powierzchnię w ciepłej wodzie. Dzięki temu większość zaschniętych nalotów zejdzie samoistnie.

Prostym sposobem na oczyszczenie zabrudzonej płyty żeliwnej jest użycie płynu do naczyń, w którego skład wchodzą substancje rozpuszczające tłuszcz. Jeżeli on zawiedzie, warto sięgnąć po specjalistyczne preparaty do tego typu powierzchni. Zawsze należy używać szmatki lub miękkiej części gąbki.

Niektórzy korzystają także z proszku do prania. Proszek rozpuszczają w wodzie, a następnie tym preparatem myją płytę, patelnię lub ruszt. Na koniec trzeba jeszcze raz umyć powierzchnię ciepłą, czystą wodą i wysuszyć.

Domowe sposoby czyszczenia

Płyty żeliwne i inne elementy z tego materiału można czyścić również domowymi metodami. Jedną z metod jest użycie sody oczyszczonej. Sodę należy rozpuścić w wodzie, następnie namoczyć zabrudzoną płytę, zaczekać kilkadziesiąt minut, a następnie zetrzeć wszystko miękką gąbką. Innym środkiem jest ocet. Można namoczyć nim szmatkę lub waciki, a następnie starannie wytrzeć zabrudzone miejsca. Po tych zabiegach powierzchnię trzeba umyć ciepłą wodą i osuszyć.

Dzięki tym zabiegom płyty żeliwne, patelnie, naczynia i ruszty będą czyste, a wszystkie zanieczyszczenia i pozostałości po smażeniu lub gotowych potrawach powinny zniknąć.