Wielu z nas nie wyobraża sobie sezonu letniego bez grilla w ogródku czy na działce. Dlatego też warto rozejrzeć się za nim znacznie wcześniej i wybrać taki, który będzie najbardziej odpowiedni.

Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje płyt grillowych. Płyty żeliwne mają znaczną przewagę nad pozostałymi i warto przyjrzeć się im uważniej.

Rodzaje płyt grillowych

Sklepy kuszą nas promocjami i oferują najróżniejsze płyty służące do bezpośredniego smażenia potraw. W praktyce najtańszą opcją są płyty ceramiczne, które szybko się nagrzewają i łatwo można je oczyścić. Niestety, potrawy często przylegają do powierzchni. W tym wypadku lepsza okazuje się płyta chromowana zapewniająca czyste smażenie. Nic jednak tak naprawdę nie zastąpi dobrej płyty żeliwnej.

Płyty żeliwne są najlepszym, dostępnym na rynku przewodnikiem ciepła. Przede wszystkim nagrzewają się równomiernie i co najważniejsze przez długi czas zachowują ciepło tak, że przygotowana potrawa nie stygnie od razu. Ważną rzeczą jest również to, że płyta żeliwna nie wchłania zapachów, więc nie trzeba obawiać się, że grillowane warzywa nieoczekiwanie będą pachniały przygotowywaną dzień wcześniej kiełbasą. Ponadto tego typu płyty grillowe są solidne i naprawdę trudno je uszkodzić. Nieco podobne do nich są jeszcze płyty stalowe, wykonane ze specjalnej stali trudnościeralnej, ale ich wadą jest to, że stygną znacznie szybciej i nie zapewniają tak dobrego przewodnictwa ciepła.

Solidne, praktyczne płyty grillowe wykonane z żeliwa będą służyły przez lata, a wszystkie przyrządzone na niej przysmaki zawsze będą smaczne i dobrze usmażone.

Płyty żeliwne na grilla

Przygotowując się do sezonu wiosenno- letniego warto zwrócić uwagę na to, jakiego typu grill się wybiera. Można skusić się na znacznie tańszy grill z płytą ceramiczną, ale czasami warto zainwestować nieco więcej i zapewnić sobie komfort przyrządzania smakowitych posiłków.

Płyty żeliwne są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich amatorów bezpośredniego smażenia i imprez na wolnym powietrzu.